Ահա թե որն է ամենաթունավոր սունկը, և ինչպես կարելի է այն տարբերել ուտելի սնկից

Սունկ օգտագործելիս մարդիկ զգուշանում են, քանի որ թունավոր սնկերի շատ տեսակներ կան: Շատերը համոզված են, որ բնության մեջ ամենաթունավոր սունկը  ճանճասպանն է, սակայն իրականում ճանճասպանը թունավոր մի քանի սնկի հավաքական անվանումն է: Ճանճասպանների խմբում ամենաթունավոր սունկը դժգույն գարշասունկն է:

Դժգույն գարշասունկը մահացու թունավոր սունկ է, որը մեծ տարածում ունի և՛ Ասիայում, և՛ Եվրոպայում: Այն հանդիպում է հուլիսից հոկտեմբերն ընկած ժամանակահատվածում: Մարդիկ, որոնք խորը գիտելիքներ չունեն, հաճախ շփոթում են սնկի այս տեսակը ուտելի սնկերի հետ: Հատկանիշը, որի օգնությամբ այս սունկը հեշտությամբ տարբերվում է մյուս սնկերից, գլխիկի ձիթապտղագույն գույնն է, ոտիկի սպիտակ օղակն ու պատյանը:

Դժգույն գարշասունկն իր բաղադրության մեջ ունի վտանգավոր տոքսիններ՝ բիոլոգիական ծագման թույներ, որոնցից են ամատոքսինները, ֆալոտոքսիններն ու ամանինը: Թունավոր է ոչ միայն պտղամիսը, այլև սպորներն ու իմպլիանան՝ սնկի՝  գետնի տակ գտնվող մարմինը: Լուրջ թունավորման համար բավական է ուտել սնկի մեկ երրորդը: 1 կգ կշռի համար մահացու թունավոր է համարվում հում սնկի 1 գրամը կամ ամատոքսինի 0.1 միլիգրամը: Այսինքն՝ 7 գ ամատոքսինը բավարար է 70 կգ կշռող մարդուն սպանելու համար: Ջերմամշակումից, սառեցումից հետո անգամ սնկի թունավոր հատկությունները պահպանվում են:

Սունկ օգտագործելիս մարդիկ զգուշանում են, քանի որ թունավոր սնկերի շատ տեսակներ կան: Շատերը համոզված են, որ բնության մեջ ամենաթունավոր սունկը  ճանճասպանն է, սակայն իրականում ճանճասպանը թունավոր մի քանի սնկի հավաքական անվանումն է: Ճանճասպանների խմբում ամենաթունավոր սունկը դժգույն գարշասունկն է:

Դժգույն գարշասունկը մահացու թունավոր սունկ է, որը մեծ տարածում ունի և՛ Ասիայում, և՛ Եվրոպայում: Այն հանդիպում է հուլիսից հոկտեմբերն ընկած ժամանակահատվածում: Մարդիկ, որոնք խորը գիտելիքներ չունեն, հաճախ շփոթում են սնկի այս տեսակը ուտելի սնկերի հետ: Հատկանիշը, որի օգնությամբ այս սունկը հեշտությամբ տարբերվում է մյուս սնկերից, գլխիկի ձիթապտղագույն գույնն է, ոտիկի սպիտակ օղակն ու պատյանը:

Դժգույն գարշասունկն իր բաղադրության մեջ ունի վտանգավոր տոքսիններ՝ բիոլոգիական ծագման թույներ, որոնցից են ամատոքսինները, ֆալոտոքսիններն ու ամանինը: Թունավոր է ոչ միայն պտղամիսը, այլև սպորներն ու իմպլիանան՝ սնկի՝  գետնի տակ գտնվող մարմինը: Լուրջ թունավորման համար բավական է ուտել սնկի մեկ երրորդը: 1 կգ կշռի համար մահացու թունավոր է համարվում հում սնկի 1 գրամը կամ ամատոքսինի 0.1 միլիգրամը: Այսինքն՝ 7 գ ամատոքսինը բավարար է 70 կգ կշռող մարդուն սպանելու համար: Ջերմամշակումից, սառեցումից հետո անգամ սնկի թունավոր հատկությունները պահպանվում են:

Ամենակարդացված

Ժամանակակից էթիկետի ոսկե կանոններ, որոնք պետք է իմանա իրեն հարգող յուրաքանչյուր մարդ
Հորոսկոպի նշանների ինտիմ գաղտնիքները
Ինչպես դառնալ ավելի ինքնավստահ. 10 ոսկե խորհուրդ
«Երեխայի ուսերին դրված ամենածանր բեռն իր ծնողների չստացված կյանքն է». հոգեբան Գուստավ Յունգի 15 մտքերը կփոխեն ձեր ամբողջ կյանքը
Թեստ. Կարո՞ղ եք ճանաչել հանրահայտ բրենդերը՝ նայելով դրանց լոգոներին
6 ոսկե կանոն թանկարժեք ռեստորանում չխայտառակվելու և լավ ժամանակ անցկացնելու համար
Թեստ՝ հայերենում տարածված 20 սխալներից քանիսի՞ն ճիշտ կպատասխանեք. ՄԱՍ 2
Շատ բարդ հոգեբանական թեստ. մարդկանց 98%-ը չի կարողանում այն հաղթահարել
20 հարսնացուներ՝ հարսանեկան շպարից առաջ և հետո

Վերջին լուրեր

Թեստ. հայերենում տարածված 40 սխալներից քանիսի՞ն ճիշտ կպատասխանեք
Ինչ անել, երբ կոշիկը սեղմում է ոտքը
Ինչպես արագ ու հեշտ մաքրել զուգարանակոնքը
40 տարի շարունակ խորամանկ կինը ամուսնուց հմտորեն թաքցնում էր այս արկղերը. Մի օր գաղտնիքը պետք է բացահայտվեր…
Թեստ. Գիտությանը վերաբերող այս պարզ հարցերից քանիսի՞ն կարող եք պատասխանել
Ինչու են Հնդկաստանում սկեսուրներն անպայման զննում իրենց ապագա հարսի ոտնաթաթը
Շամպունի մեջ աղ ավելացրեք. արդյունքն անհավանական է
Ինչ տեղի կունենա, եթե 30 օր շարունակ հեղուկներից միայն ջուր խմենք
Տեսողական թեստ. Կարո՞ղ եք այս նկարներում ճիշտ գտնել թաքնված տառը