Քաղցկեղ առաջացնող 8 մթերք. Ուռուցքաբանները կոչ են անում դրանք չօգտագործել

Ուռուցքաբաններն առանձնացրին 8 ամենաքաղցկեղածին մթերքները, որոնք հսկայական վնաս են հասցնում օրգանիզմին և խթանում են քաղցկեղային բջիջների առաջացումը: Ներկայացնում է EnterTrain-ը:

 

 

 

 

1. Ռաֆինացված շաքարավազ

Սպիտակ ռաֆինացված շաքարավազը բարձրացնում է ինսուլինի մակարդակը, օրգանիզմից հանում է կալցիումը, նվազեցնում է իմունային համակարգի ուժը, սննդային միջավայր է քաղցկեղային բջիջների համար:

Ինչով փոխարինել՝ մեղրով, ստևիայով, արմավենու շաքարավազով, հում կերամաթով, թխկու մրգահյութով:

2. Մարինացված և ապխտած սննդամթերք

Այս մթերքներում պարունակվում է շատ աղ և քացախաթթու, որոնք մեծ քանակությամբ օգտագործման դեպքում վնասում են: Նաև դրանք պարունակում են կոնսերվանտներ, որոնք երկարաձգում են պիտանելիության ժամկետը: Ջերմային մշակման ժամանակ ապխտած մթերքները վերածվում են վտանգավոր նիտրատների, որոնք կուտակվում են մարդու օրգանիզմում և հանգեցնում են քայքայումների բջջային մակարդակում, ինչը քաղցկեղ է առաջացնում:

Ինչով փոխարինել՝ թարմ սեզոնային բանջարեղենով, բնական անյուղ մսով:

3. Տրանսճարպեր և հիդրոգենացված յուղեր

Սինթետիկ մթերքներ են, որոնց քիմիական բաղադրությունն արհեստականորեն փոխվում է ավելի երիկար պահպանելու համար: Նաև հոտի վերացման և համի լավացման համար յուղին քիմիկատներ են ավելացվում: Արդյունաբերական ապրանքների բաղադրիչ տրանսճարպերը կրկնակի մեծացնում են կրծքագեղջձի քացկեղի առաջացման ռիսկը:

Ինչով փոխարինել՝ առաջին զտման ձիթապտղի յուղով, կոկոսի յուղով:

4. Ռաֆինացված սպիտակ ալյուր

Սպիտակ ալյուրը շատ բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունի, ինչը բարձրացնում է ինսուլինի մակարդակը: Այն ոչ մի սննդանյութ չի պարունակում, քանի որ ռաֆինացման ժամանակ զրկվում է բոլոր օգտակար հատկություններից: Բացի դրանից՝ ալյուրը սպիտակեցնում են քլորգազով, որպեսզի այն ավելի գրավիչ լինի գնորդների համար: Սպիտակ ալյուրով մթերքները դժվար են մարսվում, խցանում են անցուղիները և օրգանիզմը շլակներով են լցնում:

Ինչով փոխարինել՝ Ամբողջական հատիկներից ցորենի ալյուրով, նուշի ալյուրով, գարու ալյուրով:

5. Վերամշակված միս

Դրանք արդյունաբերական մսային մթերքներն են՝ նրբերշիկ, բեկոն, երշիկ և այլն: Պարունակում են շատ քիմիկատներ, կոնսերվատներ և նիտրատներ, որոնք օգնում են երկարացնել պիտանելիության ժամկետը և լավացնում են համը: Ուսումնասիրությունները ցույց են տալիս, որ այդպիսի մսամթերքը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի վտանգը մեծացնում է 67%-ով: Առանձնակի վնասակար է ապխտած միսը:

Ինչով փոխարինել՝ թարմ անյուղ միս, այն ինքներդ պատրաստեք:

6. Արհեստականորեն աճեցված ձուկ

Դրանց աճեցման փոքր տարածքում մեծ է բակտերիալ, վիրուսային և մակաբուծական համաճարակների առաջացման ռիսկը, ուստի ձուկը մշակվում է հակաբիոտիկներով և պեստիցիդներով: Արհեստական ֆերմերային ձուկը նաև շատ ավելի քիչ օմեգա-3 օգտակար ճարպային թթուներ է պարունակում, քան վայրի բնության մեջ աճած ձուկը:

Ինչով փոխարինել՝ բնական ջրամբարներից որսացած ձկով:

7. Կարտոֆիլի չիփս

Այն տապակվում է հիդրոգենացված յուղով և շատ աղ է արվում: Օրական ընդամենը 30 գ. չիփսի օգտագործումը հանգեցնում է տարեկան 1 կգ-ով գիրանալու: Չիփսը մեծացնում է խոլեստերինի մակարդակը և փոփոխություններ է առաջացնում արյան ճնշման մեջ:

Ինչով փոխարինել՝ Ինքնուրույն չիփս պատրաստեք ձիթապտղի յուղով:

8. Միկրոալիքային վառարանի պոպկորն

Պոպկորնն ինքնին հարաբերականորեն առողջ սնունդ է, բայց փաթեթը, որում այն պատրաստվում է, վնասակար տոքսիններ է պարունակում, որը կարող է երիկամների, հաստ աղիքի, միզապարկի, թոքերի, կրծքագեղձի և վահանագեղձի քացկեղ առաջացնել:

Ինչով փոխարինել՝ առանձին եգիպտացորենի հատիկներ գնեք և պոպկորն պատրաստեք թավայի կամ կաթսայի մեջ:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց EnterTrain

Տեղեկացրե՛ք Ձեր մտերիմներին

Ամենակարդացված

Ամենաճշգրիտ հորոսկոպը 2020 թվականի համար
«Երեխայի ուսերին դրված ամենածանր բեռն իր ծնողների չստացված կյանքն է». հոգեբան Գուստավ Յունգի 15 մտքերը կփոխեն ձեր ամբողջ կյանքը
20 հարսնացուներ՝ հարսանեկան շպարից առաջ և հետո
«Կնոջ ու տղամարդու միջև ընկերությունն անհնար է. սեր, ատելություն, կիրք, ցանկություն, բայց ոչ ընկերություն». Օսկար Ուայլդի 20 մտքերը, որոնք պետք է կարդալ ամեն օր
«Որքան պրիմիտիվ է մարդը, այնքան ավելի մեծ կարծիք ունի ինքն իր մասին». Էրիխ Մարիա Ռեմարկի 20 մտքերը, որոնք պետք է հիշել ամբողջ կյանքում
«Հիշի՛ր, եթե մի բան կարող ես փողով գնել, ուրեմն՝ այն արդեն էժանագին է». Օշոյի՝ կյանքը տակնուվրա անող 15 մտքերը
Թեստ. Ո՞վ եք եղել անցած կյանքում
Ժամանակակից էթիկետի ոսկե կանոններ, որոնք պետք է իմանա իրեն հարգող յուրաքանչյուր մարդ
Հորոսկոպի նշանների ինտիմ գաղտնիքները

Վերջին լուրեր

Թեստ. Ստուգե՛ք հայոց լեզվի ձեր իմացությունը
Ամենաանտանելի բնավորության տեր հորոսկոպի նշանները
Խնկի յուրատեսակ հատկությունները, որոնց մասին քչերը գիտեն
40 երջանիկներ, ովքեր պատահաբար հանդիպել են իրենց նմանակներին
Դիմահարդարման 7 հնացած հնարք, որոնք Ձեզ հնաոճ տեսք են հաղորդում
Թեստ. Կարո՞ղ եք գուշակել ֆիլմը մեկ կադրով
Առողջարար ըմպելիք, որը կփոխի ձեր կյանքը
Թեստ. Ի՞նչ է պատմում Ձեր մասին Ձեր ընտրած դուռը
Անհավանական համեղ տորթ՝ ընդամենը 3 բաղադրիչով